Alzheimer, Parkinson ve Demans hastalarına destek !..

Alzheimer, Parkinson ve Demans hastalarına destek !..

17 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

Koranavirüsün en çok etkilediği hasta gruplarının başında Alzheimer, Parkinson ve Demans geliyor. Sosyal hayatın kısıtlandığını bu süreçte, hastalar kadar onların bakımından sorumlu aileler de hastalıkla mücadele konusunda ne yapacaklarını bilemiyorlar.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Kliniği, hasta ve hasta yakınlarına destek olabilmek için ücretsiz online  Hasta Okulu düzenliyor.

Hasta yakını eğitimlerinin hasta tedavisinde en önemli basamak olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, “Alzheimer hastalığının sadece unutkanlıktan ibaret değildir. Hasta yakınlarının hayatını asıl etkileyen problemler, hastanın banyo yapmaması, aşırı sinirlilik, saldırganlığa varabilen hırçınlık gibi davranış bozukluklarıdır. Bu durumlarla karşılaşan ailelerin bilgi düzeyleri arttıkça bu problemleri daha kolay çözebileceklerdir.” diye konuştu. 

Alzheimer hastalığı çoğunlukla erken dönemde fark edilmiyor.

Alzheimer hastalığının erken dönemde çoğunlukla fark edilmediğini ve unutkanlıkların çoğunun yaşlılığa bağlı olarak düşünüldüğünü söyleyen Küsbeci, “Oysa sinsi başlangıçlı olan bu hastalık, erken dönemlerden itibaren hastaların yaşamlarını zorlaştırıyor. Erken evre Alzheimer hastalarının en önemli özelliği yakın zaman ait olayların anımsanamaması ve yeni bilgi öğrenme kapasitesinde belirgin azalmadır. Konuşulanları tekrar tekrar konuşur, eşyalarını kaybeder, yerlerini karıştırır, alışveriş listesini unutur, isimleri karıştırır. Kelime bulma güçlüğü nedeniyle konuşma kusuru oluşur. Tencereyi ocakta unutma, yemeklerin tadının değişmesi, güncel olayları izlemede sorun, gazete kitap okurken sık sık başa dönmek, yeni alınan cihazları kullanmayı öğrenmede güçlük bu döneme özgü belirtilerdir. Hasta tanıdığı mekânlarda dolaşabilir ancak yabancı olduğu mekânlarda kaybolur. Otobüs ya da metro durağını şaşırır, erken ya da geç iner. Araba kullanıyorsa yolları şaşırabilir, trafik ışıklarına yanıt vermekte gecikebilir. Bu evrede kendine bakıma ilişkin hafif özen kaybı olsa da giysilerini seçme, tuvalet banyo yeme içme alışkanlığında bozukluk dikkati çekmez. Ev içinde ya da dışarıda basit işleri yerine getirebilir ancak karmaşık işlerde zorlanmaya başlar ve hastalık ilerledikçe bu şikâyetler giderek artar.” dedi.