Bacaklardaki Gizli Tehlike: Varisler!.

Bacaklardaki Gizli Tehlike: Varisler!.

5 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Varislerden yalnızca 45 dakikada kurtulmak mümkün…

Varis, kirli kanı bacaklarımızdan kalbimize taşıyan toplardamarların hastalığıdır. Toplardamarın genişlemesi, kıvrıntılı hal alması ve deri altında belirginleşmesi olarak tarif edebileceğimiz varisler çaplarına göre 3’e ayrılıyor.

1-Kılcal varis
2-Ağ tarzı varis
3-Büyük varis

KİMLER RİSK ALTINDA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD/Damar Cerrahisi Bilim Dalı Öğ.Üyesi Prof Dr. Uğur Bengisun’un verdiği bilgiye göre,

  • Ailesinde varis olanlar
  • Kadınlar (doğum ve hormonların etkisi)
  • İleri yaştakiler
  • Sabit ayakta ya da masa başında çalışanlar ( öğretmenlik, kuaförlük ya da büro çalışanları gibi meslek sahipleri) risk altındaki gruplar olarak değerlendiriliyor.

BUZ DAĞININ ALTI GÖRÜLMELİ:  DOĞRU TANI İÇİN DOPPLER ULTRASON “AYAKTA” YAPILMALIDIR. 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD/Damar Cerrahisi Bilim Dalı Öğ.Üyesi Prof Dr Uğur Bengisun’un verdiği bilgiye göre, çıplak gözle görebildiğimiz varisler aslında daha şiddetli bir tablonun habercisi olabilir. Hastaya yeteri kadar zaman ayıracak şekilde ve ayrıntılı muayene  ve Doppler  ultrasonun tecrübeli eller tarafından yapılmaması hatalı tanı ile eksik hatta yanlış tedavilere sebep olmaktadır.

Varis yakınması ile başvuran hastanın ayrıntılı şekilde öyküsü alındıktan sonra ayakta muayenesi yapılır. Hemen arkasından yine hasta ayakta iken yüzeysel ve derin toplardamarlar sistematik şekilde genişleme, kanın geri kaçışı açısından Doppler ultrason ile incelenir. Bu işlem ile varisli damarların adeta haritası deri üzerine işaretlenir. Ancak toplardamar içinde bir pıhtı düşünülüyorsa hastanın yatarak muayenesi uygun olacaktır.

Varis ne zaman dolaşım bozukluğu, ne zaman kozmetik  rahatsızlıktır?

Bacak yüzeysel toplardamarı ve dallarındaki belirgin genişleme ve geri akışın söz konusu olduğu varislerin, hastanın belirgin yakınması olmasa da ciddi komplikasyonları  nedeni ile hemen tedavi edilmesi gerekir.

  • Bu tür varisler  ciddi dolaşım bozukluğuna işaret ederken,
  • Sadece kılcal varislerin varlığı kozmetik rahatsızlığı gösterir.

Varis konusunda YANLIŞ bilinenler: 

  1. Varislerim ağrı ya da başka bir yakınmaya yol açmıyor o halde doktora gitmem dolayısı ile tedavi gerekmez.

Varis hastalığının geç tanı alması ve tedavinin de gecikmesine yol açan en yanlış inanıştır. Ciddi varisin tek belirtisi ağrı olmayıp özellikle ayakta durmakla oluşan bacak şişliği, ağırlık ve gerginlik hissi, yorgunluk, huzursuzluk, gece krampları ve kaşıntı da görülebilir.

  1. Varis ne kadar tedavi edilse de tekrarlar.

Deneyimli uzman tarafından tedavisi yapılan varislerin tekrar etme oranı oldukça düşüktür. Varis tedavisine ek olarak hastanın bacak kaslarını güçlendirmesi, uygun diyet ile kilo kontrolü, ayakta sabit ya da masa başında çalışanların destekleyici çorap kullanması, tekrarların önlenmesi açısından ihmal edilmemesi gereken konulardır.

  1. Bacaktaki istenmeyen tüylerden kurtulma işlemleri varise yol açabilir. 

Çeşitli epilasyon yöntemlerinin varise yol açması konusunda ortaya konmuş bilimsel bir veri bulunmamaktadır.

  1. Varisli damar çıkartılınca dolaşım bozulur. 

Varisin tedavisinde amaç, normal yapı ve işlevini kaybetmiş toplardamarın cerrahi ya da diğer yöntemlerle vücuttan uzaklaştırılması ya da vücut içinde kurutulmasıdır. Varis yüzeysel toplardamarın hastalığıdır. Bu yüzeysel damarlar da kanın taşınmasında çok az bir rol oynarlar ki bu nedenle tedavi sonrası bir sorun oluşmaz.

  1. Ağızdan alınan ilaçlar veya dışarıdan deriye uygulamalar ile varisim iyileşir. İlaçlar ve dışarıdan uygulamaların varisten kaynaklanan ağrı, şişlik gibi yakınmaların azaltılması dışında varis tedavisinde hiçbir rolü yoktur. 

TEDAVİDE YENİ UFUKLAR 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD/Damar Cerrahisi Bilim Dalı Öğ.Üyesi Prof Dr Uğur Bengisun’un verdiği bilgiye göre,varis hastalığı kanı kalbe geri taşıyan bacak  toplardamarlarının genişlemesi sonucunda oluşur. Varis hastalığının tedavisi “Damar içi lazer yöntemi”  ile artık çok daha kolay yapılmaktadır.

“Damar içi lazer yöntemi” (endovenöz lazer), eski  yöntemlerde olduğu gibi deri kesilerek damarın dışarı çıkarılmasına gerek kalmadan uygulanmaktadır.  Bu yeni yöntem, tüm dünyada binlerce hastada uygulanmış olup varis tedavisinde hasta ve hekimler  için mükemmel sonuçlar sağlamaktadır.  

HORMONLAR VE CİNSİYETİN ETKİSİ: KADINLAR İKİ KAT RİSK ALTINDA

Hastalık kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin ise yüzde 20’sinde görülüyor.  
 Varis, hormonal nedenler yüzünden kadınlarda daha çok görülür.  Gebelik ve doğumlar yanında genetik faktörler de hastalığa zemin hazırlar. Ayakta durarak çalışılan bazı meslek gruplarında hastalığa daha sık rastlanır.

Varis tedavi edilmezse bacaklarda ağrılara, gerginliğe, yorgunluğa, şişliklere, damar iltihaplarına neden olur ve hastalığın ileri dönemlerinde bacaklarda sürekli şişlik, deride kalınlaşma, kahverengi pigment birikimi, kaşıntı, egzama ve yaralar ortaya çıkabilir.

 YALNIZCA 45 DAKİKADA VARİSLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN

“Damar içi lazer” (endovenöz lazer) tedavisinde temel prensip; değişime uğramış varislerin yani toplardamarların lazer ışını ile yakılmasıdır.
Bu yöntemde, hastaya lokal anestezi uygulanır ve bacağın iç yüzeyi ve üst kısmı yani varisli damarın çevresi lokal anestezi ile  uyuşturulur. Bacaktaki varisli damar içine özel bir katater (ince plastik boru)  ultrason eşliğinde  yerleştirilir ve sonra lazerle varisli damar içerden yakılarak kurutulur. 
Hastane ortamında yapılan işlem, ortalama 45 dakika sürer ve işlem bittikten sonra hasta evine yürüyerek gidebilir.

LAZER İLE VARİS TEDAVİSİNİN KLASİK YÖNTEMDEN FARKI

Klasik cerrahi yöntemle yapılan ameliyatlarda, genel anestezi altında, bacakta kesiler yaparak varisli damar bulunur ve boydan boya tümüyle dışarı çıkarılır. Bu cerrahi yöntem, geçmişte en çok kullanılan yöntem olsa da hastanın iyileşmesi çok daha uzun sürer.

Damar içi lazer yönteminde ise hasta konforu ön planda tutularak daha kısa sürede tedavi yapılır. Bu nedenle en sık tercih edilen yöntemdir.

LAZER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR

  • Estetik olarak en mükemmel sonuç. (çünkü ameliyattan geri kalan sadece minik bir kesi izidir)
  • Doku içinde veya deri altında daha az kanamaya yol açar.
  • Ameliyathane şartlarında yapılmasına karşın, hastanede kalma gerekmez ve hemen yürüye bilme olanağı sağlar.
  • Özellikle genel ya da spinal (belden iğne yapılarak uyuşturma) anestezinin riskli olduğu düşünülen hastalar için mükemmel bir yöntemdir.

 EN YENİ VARİS TEDAVİ YÖNTEMİ: BUHAR

Son yıllarda varis tedavisi için birbiri ardına yeni yöntemler eklenmektedir. Ülkemizde ilk uygulaması tarafımdan yapılan  “buhar ile tedavi“ yöntemi de lazer ile varisli damarın kurutulması kadar tedavide etkin ve güvenilir bir yöntemdir.

KÖPÜKLE VARİS TEDAVİSİ: “SKLEROTERAPİ

Genellikle küçük çaplı varislerin tedavisi için uygun yöntemdir.  Bu tedavide varisli damara sıvı veya köpük biçiminde bir  ilaç enjekte edilir. Bu ilacın amacı damar duvar hücrelerini tahrip edip damarı tıkamaktır. Müdahale sonrasında tedaviye bağlı olarak işlem yapılan bacağa kompresyon bandajı veya çorap uygulanır.

SONUÇ OLARAK;

Varis tedavisindeki çok sayıdaki yöntem tecrübeli bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Uygun tedavi yöntemleri hastaya yarar-zarar ve sonuçları ile detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Böylece hem hasta hem de hekimin memnun olacağı başarılı sonuçlar alınabilir.