“Bebeğimin Bezinde Pembe, Kırmızı Lekeler Görüyorum”!..

“Bebeğimin Bezinde Pembe, Kırmızı Lekeler Görüyorum”!..

6 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

O halde, hemen bir çocuk ürolojisi uzmanına  başvurun.
Bebek ve çocuklarda da, büyüklerde olduğu gibi, kum dökme sorunu ile karşılaşılabilir.

Bebeklerde kum dökme, genellikle, annenin bebeğinin bezinde pembe, kırmızı bazı lekeler ya da parçacıklar görmesi ile fark ediliyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bd. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soygür’ün verdiği bilgiye göre; aslında, bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bu sorun, bebek büyüyüp, böbrekleri geliştikçe ve bebek su içmeye ve yürümeye başladıkça çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Yani çok telaşlanılacak bir durum değildir.

TAŞ OLUŞMA RİSKİNE KARŞI NE YAPILMALI ?

Prof. Dr. Tarkan Soygür’ün verdiği bilgiye göre;  

  • Kum dökme, böbrek ve idrar yollarında taş oluşması için bir risk oluşturduğunda, kum dökme sorunu olan bebeklerin, böbrek ve idrar yollarının, ultrason ile mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
  • Ayrıca, kum dökme ile birlikte, bazı metabolik rahatsızlıklar (idrarda aşırı kalsiyum ve okzalat atılımı, kanda kalsiyum ve ürik asitin yüksek olması gibi) olabileceği için, bazı idrar ve kan tahlillerinin  yapılmasında da büyük fayda var.
  • Ultrasonda taş görülmüyor ise, bebeğin 2 yaşına kadar, 3-4 ayda bir kez ultrason ile kontrol edilmesi yeterli olacaktır.

 TEDAVİ SEÇENEKLERİ

  • Büyüklüğü 5mm ve altında olan taşlar genellikle kendiliğinden düşebilmektedir.
  • Taş büyüklüğü 5-15 mm arasında olan durumlarda ise ilk tedavi seçeneği, vücut dışından ses dalgaları ile taşın kırılmasıdır. Bu yönteme ESWL denmektedir. Aslında bir ameliyat değildir. Ancak bebek ya da çocuk hafif ağrı duyabileceği için ve işlem sırasında bebeğin hareket etmemesi hafif anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Bu konuda tecrübeli merkezlerde, küçük bebeklerde dahi oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
  • İdrar kanalına düşen ya da böbrek içindeki daha büyük taşlar için endoskopik yöntem dediğimiz fleksible üretersokopi (kapalı ameliyat) ya da böbreğe bir delikten girmek sureti ile yapılan perkütan nefrolitotripsi ameliyatları gerekli olabilmektedir.
  • Bu ameliyatlar tamamen kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bebeğe uygun çok ince endoskopik aletler ile taşın bulunduğu yere kadar gidilmekte, taş görülerek lazer enerjisi ile kırılmakta ve kırılan parçalar dışarı alınmaktadır.
  • Diğer taraftan, taş hastalığı tekrar eden bir özellik gösterdiği için, çocuğun metabolik açından değerlendirilmesi ve kırılan ya da düşen taş parçalarının da kimyasal olarak incelenmesi ve taşın cinsinin ortay konması son derece önemlidir.

KUM DÖKEN YA DA BÖBREK TAŞI OLAN ÇOCUKLARDA BESLENME

 Prof. Dr. Tarkan Soygür’ün verdiği bilgiye göre;

  • Kum dökme problemi ya da böbrek taş olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, su ve sıvı alımının arttırmasıdır. 
  • Aşırı tuz ve tuzlu gıda tüketilmemesi de, mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.
  • Taşların büyük kısmı, idrardaki Kalsiyum ve Okzalat adı verilen 2 maddenin birleşmesinden meydana geldiği için, Okzalat içeren gıdaların çok tüketilmemesine dikkat etmek gerekir.
  • Okzalattan zengin gıdalar; çikolata, gofret ve kakaolu yiyecekler, cipsler, çay-kahve ve kola türü asitli içeceklerdir. Ayrıca, ıspanak ve çilek de bol miktarda okzalat içerir. Fazla yenilen portakal ve mandalina da, vücutta okzalata çevrileceği için, bu gıdaları tam kesmeden ama kararında yemekte fayda vardır. 
  • Süt ve süt ürünleri, çocuğun büyümesi için çok önemli olduğu için, mecbur kalınmadıkça kesilmeleri önerilmez. Ancak çok fazla tüketmemeye de özen gösterilmelidir.
  • Limonata, taş için koruyucu bir içecektir ve bir miktar şeker ile tatlandırılmış ev yapımı limonata, taşı olan çocuklarda önerilmektedir.
  • Kabızlık, barsak hareketlerini yavaşlatıp, gıdaların haddinden fazla bir şekilde emilimini arttırdığı için, kum döken ya da taşı olan çocuklarda, kabızlığa dikkat etmek de son derece önemlidir.
  • Diyet ile kum dökmenin azaltılamadığı durumlarda ya da çok sık tekrarlayan taşların olması halinde, ilaç tedavisine geçmek gerekebilir.