Diş ve Diş Eti Hastalığı Deyip Geçmeyelim !..

Diş ve Diş Eti Hastalığı Deyip Geçmeyelim !..

2 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Diş eti hastalıkları, sadece ağzımızı ilgilendiren hastalıklar olmayıp vücudumuzun birçok sistemini ilgilendiriyor.

Peki Ağız Diş Sağlığı Genel Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor ?

Yard.Doç.Dr.Dt. Serdar Sütçü, Yüzde 100 Sağlık’ın sorularını yanıtladı:

Yüzde 100 Sağlık: Günümüzde diş ve dişeti hastalıklarının genel sağlığı etkilediğine dair çok fazla açıklamalar, yayınlar görüyoruz, sizin görüşünüz nedir bu konuda?

Yard. Doç.Dr. Dt. Serdar Sütçü: Evet çok önemli bir konu

Son on-onbeş yıla kadar hep derdik ki Diabet (Şeker hastalığı) dişeti hastalıklarını etkiler, şiddetlenmesine yol açar. Ama bugün diyoruz ki bu ilişki tek taraflı değildir. Dişeti iltihapları da vücudun glisemik kontrolünü bozar, yani Diabet üzerinde olumsuz etki yapar. Yani çift taraflı bir olumlu ya da olumsuz ilişki var. Dişeti iltihabı varsa Diabet yıkımı şiddetlendiriyor, dişeti iltihabını tedavi ettiğinizde ise glisemik kontrol üzerine olumlu etki yapıyorsunuz. 

Yüzde 100 Sağlık: O zaman şunu diyebilir miyiz, diş ve dişeti hastalıkları sadece ağzımızı ilgilendiren hastalıklar değildir?

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü: Kesinlikle evet. Dişeti hastalıkları sadece ağzımızı ilgilendiren hastalıklar değildir, vücudun birçok sistemi üzerine etkileri vardır. Örneğin; Kalp hastalıkları, Felçler, Diabet, Solunum sistemi ve Genito ürüner sistem enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadır. Ki bu genito-üriner sistem hastalıklarda en önemli nokta, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riskidir. Dişeti iltihabı ve bunun belirtisi olan kanama olan anne adaylarının bu riski taşıdığını söyleyebiliriz.

Yüzde 100 Sağlık: Yani dişeti iltihabı Hamilelik için risk’tir diyorsunuz.

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü: Evet . Dişeti iltihapları erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurmak için risk faktörüdür. Ağız hijyeni kötü olan, gingivitis ve periodontitis  olarak tanımlanan dişeti hastalıklarına sahip  anne adaylarında sıklıkla görülen bir durumdur. Dolayısıyla anne adayının hamile kaldığı günden itibaren ağız bakımına daha fazla özen göstermesi ve mutlaka hamilelik boyunca da rutin dişhekimi kontrollerine gitmeleri gerekir. Düşük ağırlıklı bebek doğuran ya da erken doğum yapan annelerin ağızları incelendiğinde dişeti iltihapları, kemik kayıpları olduğu gözlenmiştir.

Yüzde 100 Sağlık: Diğer etkilenen vücut dokuları da var mı?

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü: Erken doğumlara sebep olan üriner sistem enfeksiyonları dışında ,Koroner kalp hastalıkları, Diabet, Solunum sistemi hastalıkları olarak sıralayabiliriz.. Ağız hijyeni kötü olan kişilerde koroner kalp hastalığı gelişme riski 2-3 kat artmaktadır. Ağız hijyeni kötü olan kişilerde dişeti iltihapları oluşur. Bunun en önemli belirtisi de dişeti kanamasıdır. Ağızda kanama olduğu zaman pıhtılaşma oluşacak, bu arada kanda pıhtılaşma faktörleri yükselecek. Kanın vizkozitesi (yoğunluğu) artacak ve buda kalp hastalıkları ve felçlere sebep olabilecek. O açıdan geçmişte felç hikayesi olan kişilerde de tekrarlayan ataklardan korunmak için mutlaka dişeti enfeksiyonları tedavi edilmelidir.

Yine koroner kalp hastalığı olan kişilerde ağız hijyeni ve dişeti iltihapları açısından dırekt ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Dişeti iltihabına bağlı kemik kaybı olan kişilerde KOAH oluşma riski 70% oranında daha fazladır.

Burada önemli bir noktada şudur. Bu dişeti iltihabı olan kişilerde günlük rutin ağız bakımı esnasında oluşan kanamada aynı şekilde risk faktörüdür. Bu işlemler sonunda da kanama ve pıhtılaşma faktörleri yükselip risk yaratabilir. Dolayısıyla kişinin ağız hijyenine maksimum düzeyde önem göstermesi ve yılda iki kez rutin dişhekimi kontrollerini yaptırması, hijyen, çürük ve enfeksiyonlar açısından tam bir değerlendirme yapılmalıdır.

Yüzde 100 Sağlık: Ağız bakımı çok önemli. O zaman doğru bir ağız bakımı için önerileriniz nedir ?

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü:  Öncelikle sabah-öğlen  ve akşam dişlerimiz en az 3 dakika fırçalanacak. Dişlerimizin hem iç, hem de dış yüzeylerinde her bir dişe 8-10 kez değmek üzere bu işlem uygulanacak. Tabiiki fırça ara yüzeylere tam olarak ulaşamadığı için ara yüzeylerin temizliği de önemli. Buralarda da ar yüz temizlik araçları, ki bunlar diş ipi, kürdan, arayüz fırçası veya tek kıl demetli fırçaları kullanabiliriz.

Herkesin ağız yapısı, dişler ve dişetlerinin durumu aynı olmadığı için dişhekimimizin gösterdiği, önerdiği uygun temizlik araçlarını kullanarak,  bu uygulamaları doğru bir şekilde yapmalıyız.

Yüzde 100 Sağlık: Diş macunları konusunda ne önerirsiniz?

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü: Burada temel olan temizlik fırça kıllarının mekanik etkisidir. Yani fırça kıllarının yaptığı temizlik önemli olandır. Macunlar bir ferahlık, temizlenmiş hissi yaratır ve bunuda çok küçük (mercimek büyüklüğü) oranlarında kullanabiriz. Ama esas olan fırça kıllarının yaptığı mekanik temizliktir.

Piyasada hassasiyet giderici macunlar da var. Dişeti çekilmesi olan ve diş hassasiyetleri olan kişilerde kullanılabilir. Son yıllarda tedavi edici katkıların olduğu macunlarda vardır. Ama bunların ezbere değil mutlaka bir dişhekimi önerisi olduğunda kontrollü olarak kullanması gerekir.

Yüzde 100 Sağlık: Son olarak söyleyecekleriniz.

Yard.Doç.Dr.Dt Serdar Sütçü: Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları önlenebilir hastalıklardır.

Diş kayıpları sonucu fonksiyon, estetik ve konuşma ile ilgili sıkıntılar yaşanabilir. Ama en önemlisi genel sağlığımız bozulabilir. Yukarıda saydığımız ciddi hastalıklara risklere neden olması çok önemli.

‘Onun için diyoruz, ağız diş sağlığı sorunları sadece ağzımızı ilgilendiren sorunlar değil  Genel sağlığımızı ilgilendiren sorunlardır’.

Hamilelik döneminden itibaren anne adayları bilgilendirilecek, bu bilinç kazandırılacak. Doğumdan sonra da çocukları diş bakımları hakkında eğitilecek.

Kişilere diş fırçalama alışkanlığı çocuk yaşlarda kazandırılacak, rutin dişhekimi kontrolleri, flour vernik uygulanmaları önleme açısından çok önemli.

Yarının geleceği çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras ağız bakımı alışkanlığının kazandırılmasıdır bence. Sağlıklı yaşamın da anahtarıdır.