Eğriliği de Sorun, Düzleşmesi de !..

Eğriliği de Sorun, Düzleşmesi de !..

14 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Boyun düzleşmesi, ofis çalışanları için önemli bir sağlık sorunu. Hareketsiz yaşam bu soruna neden olan en önemli faktörlerin başında geliyor. Başımızın ağırlığını adeta bir amortisör gibi taşıyan boynumuzun düzleşmesi, geri dönüşü olmayan kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir. 

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, boyun düzleşmesine neden olan faktörler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN SEBEPLERİ

Boyundaki eğriyi etkileyen birçok faktör vardır. Birçok vakada sebep, kalıtımsaldır. Travma, yaralanma, boynu etkileyen stres ve zorlanmadan da kaynaklanabilir. Birçok durumda ise vücuttaki postürün (duruşun) bozulması nedeniyle olur. Kemik kitlesinde kayba ve kemikte incelmeye neden olan osteoporoz (kemik erimesi) da boyun düzleşmesinin bir nedenidir. Aynı şekilde obezitenin de boyundaki düzleşmeyi etkilediği bilinmektedir. Obezite vücuttaki dengeyi etkiler ve ağırlık merkezinin yer değiştirmesine neden olur böylece düzgün postürün devam ettirilmesini engeller.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Boyun düzleşmesinde kullanılabilecek birçok tedavi seçeneği vardır.

Problem ne kadar erken fark edilirse, daha az yan etki ile daha fazla tedavi uygulanma şansı olur. Boyun düzleşmesi bütün vücudun fiziksel muayenesi, X-ray veya MR yardımıyla teşhis edilir.

Boyun düzleşmesi olanlar düzgün postürü yeniden kazanmak için bir fizyoterapiste görünmelidirler. Tedavi ile omurga güçlendirilir. Boynu sabitlemek için uyurken yastıkla desteklenmesi ve eğer ihtiyacı varsa ortez (dışardan destekleyen bir cihaz) gibi çeşitli önerilerde bulunulur.

Bazı hastalarda cerrahi gerekli olabilir. Cerrahide omurga sabitlenerek anormal eğriliğe sebep olan omurların yerlerinden kayması önlenmiş olur. Cerrahi genellikle başvurulan en son tedavi yöntemidir. Cerrahiden sonra kişi kalıcı olarak yaşam tarzını değiştirmek zorunda kalabilir. Boynu sabitlemek omurganın esnekliğini ve elastikiyetini azaltacağından baş hareketlerinin azalmasına sebep olabilir, aynı zamanda kişileri yaralanmalara açık hale getirir.

OMURGAMIZDAKİ EĞRİLERE NEDEN İHTİYAÇ DUYARIZ?

Boyundaki düzleşme şokların emilmesini azaltır. Bu da omurlar arasındaki disklere ekstra yük binmesine ve daha çabuk zarar görmesine neden olur. Zamanla boyundaki omurların zarar görmesine hatta kırılmasına kadar ilerleyebilir. Bu durumun tıp dilindeki adı Dejeneratif Eklem Hastalığı ya da osteoartrittir. Osteoartrit (kireçlenme) ilerleyici bir durumdur. Katılık, çınlama veya uyuşukluğa sebep olarak oldukça ağrılı olabilir. Bazı kişiler ise hiç belirti göstermezler, ta ki problem ciddi boyutlara ulaşana dek. Erken teşhis ağrıyla baş etmede ve özellikle cerrahiyi önlemede oldukça kritik bir rol oynuyor.

Boyundaki eğriliğin kaybı omurga ve beyne oksijen, besin götüren şah damarı üzerindeki baskıyı artırır. Bu da baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, yorgunluk, kulak çınlaması, ağrı, gerginlik, uykusuzluk, yüksek kan basıncı ve kafa karışıklığı gibi problemlere neden olabilir.

Eğriliğin azalması omurga dizilimini etkileyerek, sizin daha fazla ağrı çekmenize neden olur. Rahatsızlık hissi fazlalaşır ve fizik tedaviye daha sık ihtiyaç duyarsınız.

Eğer boyun düzleşmeniz varsa erken tedavi için mutlaka omurga ve manuel terapi alanında uzman bir fizyoterapiste danışın.