Hoş Bir Gülümsemenin Yolu Düzgün ve Beyaz Dişlerden Geçiyor …

Hoş Bir Gülümsemenin Yolu Düzgün ve Beyaz Dişlerden Geçiyor …

2 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten rengi gibi farklılık gösteriyor. Bazı kişiler doğuştan daha beyaz dişlere sahip olurken bazıları genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarlar. Dişlerdeki renk bozukluklarının yarattığı estetik sorun uzun yıllar araştırmalara konu olmuş ve birçok teknik geliştirilmiştir.

Diş hekimliğinde kaydedilen gelişmelerle, koyu renkteki dişleri aşındırıp kaplama yapmak yerine, dişleri beyazlaştıran bazı maddelerle bembeyaz dişlere kavuşmak mümkün olabiliyor.

Diş Hekimi Yalçın Erdin, dişlerin çeşitli sebeplerle renk değişikliğine uğrayabildiğini, ilerleyen yaş, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, dişe gelen travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgular dişleri renklendirebildiğini belirtiyor.

Diş Hekimi Yalçın Erdin’in verdiği bilgiye göre, dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetrasiklin) veya aşırı flor tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir. Yapısal olarak da dişler koyu renkte olabilir.

BEYAZLATMA İŞLEMİ BAŞLAMADAN ÖNCE NE YAPILMALI ?

İşleme başlamadan önce hastanın diş taşları ve lekeleri temizlenmeli varsa çürükler, çatlak ya da kırıklar tedavi edilmelidir. Aksi taktirde çürük ya da çatlaklardan sızan diş beyazlatma jeli dişlerde fazla hassasiyete neden olabilir.

İki tip beyazlatma yöntemi mevcuttur.

  • Ev tipi beyazlatma

Dişlerini beyazlatmaya karar veren kişilere, detaylı bir ağız muayenesinden sonra diş hekimleri tarafından diş yüzeyini kaplayacak özellikte bir kalıp hazırlanır. Bu kalıbın içerisine beyazlatıcı bir jel sıkılır ve özellikle gece yatarken 7-8 saat kadar hastanın ağzında kalması istenir. Bu kür, 7-10 gün arasında uygulanır. Tek başına beyazlatma yöntemi olarak kullanılabileceği gibi genelde ofis tipi beyazlatma yöntemini desteklemek amacıyla özellikle ileri derecede mevcut olan diş renklenmelerinin açılmasında uygulanmaktadır.

  • Ofis veya klinik tipi beyazlatma

Diş hekimlerinin kliniklerinde uyguladıkları beyazlatma yöntemidir. Bir dişe veya gülme hattındaki tüm dişlere uygulanabilir.

Öncelikle beyazlatmanın etkisini görebilmek için hastadan başlangıç fotoğrafı alınır. Mümkünse dişin renginin renk skalasındaki karşılığı da fotoğrafa dahil edilir.

Daha sonra, ağzın kapanmasını ve beyazlatma jelinin dudak ya da yanaklara temasını ve istenmeyen zararlar oluşmasını önlemek amacı ile ağız açacağı ( ekartör) ağıza yerleştirilir.

Dudak, dişetleri ve yanak içleri, zarar görmemesi için özel yalıtım maddeleri ile kapatılır. Dişler üzerinde açıkta kalan, hassasiyet yapma olasılığı olan sert doku bölgeleri de yalıtım maddesiyle kapatılır. Ağız içerisine suction (tükrük emici) yerleştirilir.

Diş beyazlatma jeli olarak % 35 lik Hidrojen Peroksit kullanılır. Jel hazırlanarak, açıkta kalan diş yüzeylerine sürülür. Daha sonra jeli aktive etmek amacıyla ısı kaynağı (ışık tabancası) jel üzerine uygulanır. Belirli sürelerde ışık uygulamasından sonra bir süre kontrollü olarak beklenir ve sürenin sonunda( yaklaşık 20-30 dakika)  jel dişlerden uzaklaştırılır. Bütün bu işlemler 1-3 seans tekrarlanır.

İşlem sonunda renk skalasıyla alınan yeni fotoğraf renk açılımının seviyesini gösterir. Her vakada değişiklik göstermekle birlikte genellikle yüz güldürücü beyazlıklar elde edilir.

Genellikle seans sonlarında dişler üzerinde opak beyaz bir renk görülür. Bu işlem esnasında dişlerde oluşan su kaybının sonucudur ve ağız sıvılarıyla kısa bir süre sonra normal rengine döner.

TEK DİŞ BEYAZLATMA

Kanal tedavisi görmüş ya da önceden travmaya uğramış dişler zamanla renk değiştirebilmekte ve yandaki dişlerle uyumu bozulabilmektedir. Böyle durumlarda tek dişe uygulanacak internal bleaching (içten beyazlatma) yöntemiyle renk uyumu tekrar sağlanabilir.

BEYAZLATMA ZARARLI MIDIR?

Yapılan çalışmalar diş doktoru kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir.

İşlem bitiminde kısa süreli hassasiyetler yaşanabilir ancak bunlar geçicidir.

BEYAZLATMA İŞLEMİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün  boyunca çay,kahve ,sigara ,asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir,çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam eder.

BEYAZLIK NE KADAR SÜRER?

Dişlerin beyazlığı ortalama 2-4 yıl arası sürer. Bu süre kişinin alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin sigara içen, çay kahve alışkanlıkları fazla olan kişilerde beyazlık etkisi daha kısa süreli olacaktır.

Bu işlem ile sadece dişler beyazlar. Beyazlatma yapılan bölgede bulunan dolgular ve kaplamalar etkilenmez ve işlem sonunda renk farkları oluşacağından yenilenmeleri gerekebilir.

HAMİLELER DİKKAT !

Beyazlatma işlemi genel olarak herkese uygulanabilir. Kullanılan jelin fetus üzerindeki etkisi bilinmediğinden hamilelere tavsiye edilmez.

KONTROLSÜZ ÜRÜNLERE DİKKAT !

Piyasada bulunan kontrolsüz diş beyazlatma ürünleri geri dönüşümsüz sorunlara yol açabilmektedir. En doğru diş beyazlatma yöntemi diş hekiminizin muayenesi sonucu önereceği yöntemdir.