İnternet ve Sosyal Medyadaki Diyet Listelerine Dikkat !..

İnternet ve Sosyal Medyadaki Diyet Listelerine Dikkat !..

18 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

İnternet ve sosyal medyada genelleştirilerek hazırlanmış kişiye özel olmayan diyet listelerini kullanmak; birçok hastalığa yol açtığı gibi, diyette de başarısızlığa sebep oluyor.

Diyet kişiye özel olduğu için; bu tip hazır diyetler, almanız gereken günlük enerjinin çok altında veya üzerinde olabilir. Bu da başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara sahip bireyler ve gebeler özellikle bu tarz diyetleri uygulamaktan kaçınmalılardır. İlaç kullanan bireyler de genel diyet listeleri de bulunan bazı besinlerle kullandıkları ilaçların yaratacağı besin ilaç etkileşimi nedeniyle bu konuda dikkatli olmalılardır.

DİYET UYGULARKEN YAPILAN EN BÜYÜK YANLIŞLAR

Tek tip beslenme
Öğün atlama
Zayıflatma vaatli ürün kullanımı
Çok düşük kalorili diyet uygulamak

Diyetisyen Aslıhan Güray’ın verdiği bilgiye göre; çoğu insan kilo vermek uğruna yaptığı yanlış diyet uygulamaları yüzünden sağlığından oluyor.

Güray: “ne yazık ki günümüzde bu konuyla ilgili haberler sık sık duymaktayız. Yapılan yanlış uygulamalar yüzünden kilo verememek, metabolizmayı yavaşlatmak, konstipasyon (kabızlık) veya diyare (ishal) vitamin ve mineral kaybı, kas kaybı, dehidratasyon veya aşırı ve sağlıksız kilo kaybetmek gibi olumsuz sonuçlar kaçınılmaz oluyor.

Yapılan en büyük hatalardan biri tek tip beslenme

Tek tip beslenme ile vücuda gerekli olan vitamin ve mineraller yeterli ve dengeli olarak alınamaz. Protein diyetleri, sebze suyu diyetler, ekmeksiz diyetler, meyve diyetleri gibi uygulamalar bazen böbrek fonksiyonlarını bozarken bazen de ani hipoglisemi veya hipotansiyon gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Tek tip beslenmeye bağlı olarak Liften zengin beslenmemek de ayrıca bağırsak mikrobiyotası ve sağlığını da olumsuz etkiler
Karbonhidratlar, yağlar ve proteinleri içeren besinleri vücuda dengeli olarak almak gerekir. Tek tip beslenme sonucu kalıcı kilo vermek mümkün değildir. Çünkü bu beslenme davranışı terkedildiğinde kilo almak kaçınılmaz olacaktır.

Öğün atlama
Ara öğünler iştah kontrolü sağlarken metabolizma hızını da arttırıcı etkiye sebep olurlar. Kişi ara öğün yapmıyorsa ve öğünler arasındaki süre uzunsa düşen kan şekeri nedeniyle gelecek öğünde çok daha fazla yeme eğilimi gösterecektir. Bu da diyette başarısızlığı getirecektir. Ayrıca ara öğün yapmak gün içindeki fiziksel aktivite ve bilişsel performansı destekler.

Zayıflatma vaatli ürün kullanımı

Çoğu insan zayıflamak için mucizevi ürün varlığına inanmak istediği için ve kolay yolu tercih ettiği için zayıflama hapları, zayıflama çayları gibi ürünler kullanarak sağlığını tehlikeye atmakta. Üstelik bu ürünlerin birçoğu yalnızca diüretik etkiye sahip olduğu için vücutta su kaybı yaratarak ağırlık azalışı sağlamakta. Bunu gerçekleştirirken karaciğerde toksik etki yaratma, ani tansiyon artışı veya düşüşüne de sebep olabilmektedir. Bu ürünleri kesinlikle kullanmaktan kaçınmak gerekir. Sağlıklı Kilo kaybı yalnızca vücuda besinler yoluyla alınan enerjinin, fiziksel aktivite ve vücudun çalışması için harcanan enerji toplamı ile dengeli olmasıyla mümkündür. Zayıflatıcı herhangi bir mucizevi besin yoktur.

Çok düşük kalorili diyet uygulamak


Diyet yaparken önemli olan uygulamanın aslında hayat tarzı haline getirilmesidir. Çok düşük kalorili diyetlerin sürdürülebilirliği mümkün değildir.
Hızlı ve ani kilo kayıplarına bağlı olarak birçok rahatsızlık yaşanabilir. Bilişsel performans ve gün içindeki zihinsel aktivitede düşüş, hipoglisemi ve buna bağlı baygınlık halleri, halsizlik, yorgunluk. Hipotansiyon, bağırsaklarda bozulma, kadınlarda mens döngüsünün bozulması, tırnak kırılganlığı saç, kaş ve kirpikte dökülmeler, ciltte görülen defekt bozulmalar vb. rahatsızlıklarla sonuçlanabilir.