Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?

Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?

7 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Kış mevsimi ile soğuyan havalar beraberinde hastalıkları da getiriyor.

Uzmanlar, kış aylarında salgın hastalıkların, özellikle de gribin artması ile birlikte vücut direncinde azalma görüldüğünü, bu dönemde C vitamini içeren besinlerin daha fazla tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar,  C vitamini ile beraber; A, D ve E vitaminlerine de vücudumuzun daha fazla ihtiyaç duyulduğunu da vurguluyor.

Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken Besinler

  • Savunma Sistemini Güçlendirici Gıdalar

Kış aylarında savunma sistemini güçlendirici özelliği olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketilmesi gerekir.

Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

  • Kış Aylarında Vücudun En Çok İhtiyaç Duyduğu Vitaminler ve Besinler Hangileri?

Balık, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler ile kuşburnu, yeşil  biber, çilek ve turunçgillerin tüketilmesinin kışın vücutta oluşan vitamin eksikliğini dengelenebiliyor.

  • Günlük Olarak Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Kış aylarında, süt ve sütten yapılan yiyecekler ile kalsiyum açısından zengin; yoğurt ve peynir grubundaki besinlerin yetişkinler tarafından günde en az 2 porsiyon; çocuklar, hamile ve yaşlılar için ise 3-4 porsiyon kadar tüketilmesi gerekiyor.

Uzmanlar, et, tavuk, balık, yumurta, kuru nohut, fasulye, mercimek ve bu besinlerden yapılan ürünlerin vücudun enerji ihtiyacını karşıladığını, bu besinlerin de günde 2 porsiyon tüketilebileceğin altını çiziyorlar.

  • D Vitamini Eksiklikleri ve Çözümleri

D vitamininin az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğunu vurgulayan uzmanlar beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamanın oldukça zor olduğunu, yapılan araştırmaların, ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını gösterdiğini belirtiyor. Bu yüzden zaman zaman gıda ve vitamin takviyesi gerekebiliyor.