Mitolojiden gelen koruma. Hijyen!

Mitolojiden gelen koruma. Hijyen!

18 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

HİJYEN NEDİR ?

 Mitolojide Hijyen, tıbbın babası sayılan Eskülap’ın kızının adıdır. Hijyen (Hygiea); sağlığı koruyan ve insanların sağlığının bozulmasını engelleyen tanrıçadır.

Günümüzde hijyen sözcüğü, sağlığı korumak için yapılan uygulamalar ve alınan temizlik önlemleri olarak tanımlanmaktadır.

Hijyen yaşadığımız ortam özellikle de evimiz için vazgeçilmez olmalıdır. Çünkü doğumdan ölüme kadar, tüm yaşamımız boyunca evlerimiz hepimiz için temel yaşam alanı ve bizler için en güvenli ortam olarak algılanmaktadır.  

Evimizi, yalnızca korunma, barınma, ısınma ihtiyacımızı sağlayan bir ortam olarak değil; doğrudan doğruya sağlıkla ilgili hijyen ortamının yaratılması ve ailemizin sağlıklı olmasını sağlayacak temiz bir yuva olarak düşünmeliyiz. Tabii düşünmekle kalmayıp, evimizde bu hijyenik temizliği sağlamak da gerekiyor.

İŞTE EVDEKİ TEMEL HİJYEN UYGULAMALARI 

  • Evdeki en temel hijyen kurallarının başında evin iyice havalandırılması geliyor. Havalandırılmamış bir ev, insan sağlığını doğrudan doğruya olumsuz etkiler.
  • Ev ortamındaki havanın fazla kuru olması, enfeksiyonlara karşı açık olmamıza neden olur. Aşırı kuru hava, üst solunum yolu hastalıklarına, allerjik hastalıklara, gribal sorunlara neden olabilir. Gereğinden fazla nemli hava ise, hem soluma için uygun değildir, hem de romatizmal hastalıklara davetiye çıkarmaktır.
  • Hijyen sağlamak için, evimiz tozlardan arınmalıdır. Eşyaların üzerindeki ve diğer ortamlardaki tozlar, yalnızca tozun yerini değiştirmeye yarayan toz süpürgeleri ve fırçalar yerine, nemli bir bezle alınmalıdır. Toz temizliği, mümkünse her gün, değilse haftada birkaç kez yapılmalıdır.
  • Genellikle bakterilerin çoğalmasına uygun ortam sağlayan, mutfak banyo gibi ıslak kullanım alanları sıkça dezenfekte edilmelidir.
  • Camlar, kapılar ve çerçeveler, ayda bir kez silinmelidir.
  • Nevresim, çarşaf, yastık kılıfları, haftada bir kez mutlaka değiştirilmelidir. Halılar ve koltuklar da sıkça temizlenmelidir.

EVLERİMİZ İÇİN GÜNLÜK  BASİT VE TEMEL HİJYEN KURALLARI 

  • Diş fırçaları altı aydan uzun süre kullanılmamalı,
  • Su içilen bardakların temiz gibi görünmesine aldanmayıp, yıkanacak bulaşıkların arasına konulmalı,
  • Mutfak araç ve gereçlerinin konduğu mutfak dolaplarının temiz tutulması önemlidir. Bu dolaplarda, uzun süredir kullanılmayan araçların, kullanım öncesi yıkanması gereklidir.
  • Mutfaktaki hijyen için en önemli ve basit kural, yemek yapımı öncesi ellerin mutlaka sabunla yıkanmasıdır.
  • Evin değişik bölümleri için kullanacağımız temizlik gereçlerini uygun şekilde sınıflandırmalı; temizlik tipine göre ayrı ayrı kullanılmalıyız.
  • Temizlik ve hijyen için kullanacağımız temizlik ürünlerinin doğal olması, zararlı kimyasallar içermemesi ve sağlığa zararlı olmayan ürünlerden seçilmesi, aile sağlığı için yaşamsal önemdedir.

KİRLENMEDEN YAŞAMAK MÜMKÜN OLAMAYACAĞINA GÖRE,

HİJYEN KURALLARI YAŞAM TARZINIZ HALİNE GELMELİ

Kirlenmeden yaşamak mümkün olamayacağına göre, günlük yaşamda kirlenmenin getireceği olumsuzluklardan kurtulmak ve kendimizi korumak için, hijyen kurallarına uymak ve bu kuralları her zaman dikkate almak zorunda olduğumuzu bilmeliyiz.
Kişisel temizlik uygulamalarının yapılabilmesi için öncelikle kişilerin temizlik ve sağlık bilgisi, bilinci, sorumluluğu gelişmiş olmalıdır. Temiz olmak kişiye öncelikle güven ve mutluluk verir.

LÜTFEN DİKKAT !..

TEMİZLİK KURALLARINA UYULMADIĞINDA PEK ÇOK HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKMASI KAÇINILMAZDIR.

Hastalıklardan korunmak için temizlik uygulamaları ihmal edilmemelidir. Günlük yaşantıda tüm vücut pek çok mikroorganizmayla karşılaşmaktadır. Vücutta bazı bölgelerde bulunan mikroorganizma sayıları yapılan çalışmalarda aşağıdaki gibi bulunmuştur.

  1. Ellerde 100-1.000 adet/cm² 
  2. Alında 10.000-100.000 adet/cm²
  3. Kafa Derisinde 1 milyon adet/cm²
  4. Koltuk Altında 10 milyon adet/cm²
  5. Burun ifrazatında 10 milyon adet /gram
  6. Tükürükte 100 milyon adet/gram
  7. Dışkıda 1 milyar adet/gram

Vücuda ait kişisel temizlik uygun şekilde yapılmadığında;

  • İshal,
  • Solunum yolu hastalıkları,
  • Cildin mikrobik hastalıkları,
  • Paraziter hastalıklar,
  • Mantar ve alerjik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Hijyen denildiğinde evimizde ve sosyal hayatta hemen hepimizin aklına aynı kurallar gelir ve  hijyenin daha çok eller, tuvaletler, yerler, kıyafetler, kullandığımız eşyalarda uygulanması gerektiğini düşünürüz. Oysa günlük hayatta pek çoğumuzun tamamen göz ardı hayatımıza mikrop kaynağı olarak giren ettiği öyle şeyler var ki okuyunca çok şaşıracaksınız…

ŞAŞIRTAN GERÇEKLER  !

İŞTE EN TEHLİKELİ MİKROP KAYNAKLARI  

  1. Teneke kutu içeceklerin ağız kısımları.
  2. Ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları.
  1. Fast-food ve çiğ köftecilerde verilen garnitürler.
  2. Kağıt ve metal paralar.
  3. Ortak kullanılan merdivenlerin tırabzanları.
  4. Restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları.
  5. Ortak kullanılan su sebilleri.
  1. Nargilelerin marpuç kısımları.
  2. Düzenli denetimi yapılmayan buz makineleri.
  3. Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler.
  4. Cep telefonları.