Tüp Bebekte Başarıyı  Artıran Yöntem: “Embriyo Havuzlama Tekniği”

Tüp Bebekte Başarıyı Artıran Yöntem: “Embriyo Havuzlama Tekniği”

4 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Günümüzde kadınlar tarafından evlilik ve annelik yaşı sürekli olarak ileriye erteleniyor. Bu ertelemenin nedenleri arasında öncelikle mesleki kariyerini sağlamlaştırmak, maddi güvenceyi sağlama kaygısı veya psikolojik olarak anneliğe hazır olmaya çalışmak sayılabilir. Bir kadın için fizyolojik anlamda en uygun doğurganlık yaşı 20-30 yaşlar arasıdır. Yaşın ilerlemesi gebelik oluşması için kesin bir engel olmasa da gebelik elde etme süreci yaş ilerledikçe uzar ve zor hale gelir.

YAŞ İLERLEDİKÇE YUMURTA KALİTESİ VE REZERVİ AZALIYOR…

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aile Planlaması – İnfertilite Araştırma ve  Uygulama  Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Erol Tavmergen,  yaş ilerledikçe “yumurta kalitesi”nin düştüğünü, bunun da sperm tarafından döllenmeyi daha zor hale getirdiğini anlattı. Tavmergen bu yumurtaların döllenmesi durumunda genetik bozukluk görülme riskinin de daha fazla olduğunu kaydetti.

YAŞ İLERLEDİKÇE GEBELİK ELDE EDİLMESİNİ ZORLAŞTIRAN NEDENLER 

  • Yumurtalıkların yaşlanması
  • Döllenme oranında azalma
  • Rahim iç zarının döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması
  • Endometriozis hastalığı ve myomların görülme sıklığının artması
  • Doğurganlığı etkileyebilecek cerrahi müdahaleler.

EMBRİYO HAVUZLAMA YÖNTEMİ İLE ANNELİK ŞANSI ARTIYOR

Yumurta rezervi az olan hastaların genellikle ileri yaş hastalar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tavmergen bu durumda anne adayı ile ilgili değerlendirmeleri yaptıktan sonra doğal yol gebelik olmuyor ise 6 ay sonunda fazla zaman harcamadan daha etkili tedavilere geçilmesinin önemini vurguladı .

Tavmergen; “ Yumurta rezervi  az olan ya da yumurta kalitesi iyi olmayan kadınlarda birkaç değişik protokol uygulayarak aynı adet döngüsü içinde bazen 2 ya da 3 kez yumurta topluyoruz. Bu yumurtaları eşinin spermleri ile dölleyip embriyo haline getirip donduruyoruz. Bu yöntemi 3-4 defa ya da daha fazla uyguladığımız zaman elimizde çok sayıda yumurta oluyor. Bunları genetik incelemeye göndererek içlerinden sağlıklı olanı seçersek bu anne adayının yeniden anne olma şansı çok yükseliyor” dedi.

Bu yöntemin “embriyo havuzlama “ olarak adlandırıldığını anlatan Prof. Dr. Erol Tavmergen söz konusu protokolün uygulama sürecinin de özel olduğuna dikkat çekti.

EMBRİYO HAVUZLAMA YÖNTEMİ ;

-yumurtlatma tedavi protokolü özeldir,

-Bir adet döneminde birden fazla kez yumurta toplanıyor,

-Yumurtalar döllenerek embriyo elde ediliyor,

-Embriyolar donduruluyor.

-Bu embriyolara genetik tanı uygulayarak embriyo rahim içine yerleştiriyor

40 YAŞINDA BİR KADIN 25 YAŞINDAYMIŞ GİBİ ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİYOR

Bu şekilde 40 yaşın üzerindeki bir kadının neredeyse 25 yaşında bir kadın gibi üreme şansına sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erol Tavmergen, 40 yaş ve üzeri kadınların elde edilen yumurtalarının %40-60 ında kromozom anomalileri olduğunu belirtti.

Bu durumdaki  kadınlar hamile kalsa bile gebeliklerin genellikle düşük ile sonuçlandığını anlatan Prof. Dr. Tavmergen, bu noktada uygulanacak genetik tanı testlerinin çok önemli olduğunu, genetik testlerle ayıklanmış sağlıklı kromozoma sahip embriyoları rahim içine yerleştirerek gebelik şansının arttığını söyledi.

YUMURTA DONDURMA

Prof. Dr. Erol Tavmergen, yumurta sayısı ve kalitesi ile ilgili sorunların yalnızca orta ve ileri yaşlardaki kadınların sorunu olmadığına dikkat çekti. Genç bayanların evli olsun ya da olmasın 30 yaş civarında yumurtalıklarının hormon testleri ve ultrason ile kontrol edilmesini öneren Prof. Dr. Erol Tavmergen, yumurta rezervi düşük ya da kötü yumurta kalitesine sahip kadınların yumurtalarının hemen dondurulmasının anne olma şansını korumak için gerekli olduğunu kaydetti. 

Yumurtalık (Over) Rezervi Nedir? 

Kadının doğurganlık potansiyeli, hamile kalma kapasitesidir. Yani bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin (yumurta keselerinin) sayısal olarak miktarını ve kalitesini ifade eder. 

 Erken Yumurtalık (Over) Yaşlanması Nedir? 

Yumurtalık yaşlanması ile ifade edilmek istenen yumurta sayısının azalması ile beraber geride kalan yumurtalardaki kalite azalmasıdır. Genç yaşlardaki kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğu zaman gebe kalma potansiyeli düşmektedir. Bu nedenle genç kadınların mümkün olan en kısa zamanda evli ya da bekâr olmalarına bakılmaksızın yumurta rezervlerini kontrol ettirmeleri ileride anne olabilmeleri açısından son derece önemlidir.  

Yumurta Dondurma Nedir? 

Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit) saklanarak ileride kullanılması amacıyla dondurulması işlemidir. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımı ile toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduğu bu yöntem, yumurtaların çok uzun bir süre muhafaza edilerek saklanmasını sağlamaktadır.

Kimler Yumurta Dondurabilir? 

Önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelik düzenlemesi ile yumurta rezervi düşük olan tüm kadınlara “yumurtalarını dondurma hakkı” yani  ” anne olabilme şansı”  sağlıyor. Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekâr her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansını elde edebiliyor. Daha önce bunun müddeti 5 yılla sınırlıydı.

Bu süre şimdi 5 yıllık periyotlarda bakılarak limitsiz hale getirildi.