Ameliyatla Hem Fonksiyonel Hem De Güzel Bir Burun Sahibi Olmak Mümkün mü?

Ameliyatla Hem Fonksiyonel Hem De Güzel Bir Burun Sahibi Olmak Mümkün mü?

18 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Akagün’ün verdiği bilgiye göre, rinoplasti ( burun estetiği) ile burnun boyutları hem küçültülebilir hem büyütülebilir. Burun ucunun, burun kemerinin şekli değiştirilebilir. Burun ucu yukarı kaldırılabilir. Doğumsal veya kaza sonucu oluşmuş bir bozukluk düzeltilebilir. Soluk alma ile ilgili şikâyetler giderilebilir.

DR. CEVDET MURAT AKAGÜN
KBB ve BAŞ BOYUN CERRAHİSİ UZMANI

Burun yüzümüzde en dikkat çeken, yüz güzelliği ve genel ifadeyi en çok etkileyen organ diyebiliriz. Ancak burun estetiği planlanırken hastanın öncelikli beklentisi sağlıklı nefes alabileceği yani mükemmel fonksiyona sahip ve aynı zamanda yüzüne uygun, güzel görünüm sağlayan bir buruna olmalıdır.

Ameliyatlarda hedef estetik ve fonksiyonel bir burun olmalı.

Burnun şekli ve fonksiyonları iç içe geçmiştir. Başarılı bir cerrahi sonuç için burun ameliyatını yapan hekim bu dengeyi mutlaka gözetmelidir. Cerrahi operasyon esnasında yapılan her işlemin hem estetik hem de fonksiyonel etkileri dikkate alınmalıdır.

Doktor Cevdet Murat Akagün, burnun vücudumuzun sağlık kapısı olduğunuz ifade etti. Burnun temel işlevinin solunum fonksiyonu olduğunu belirten Op. Dr. Akagün nefes alma esnasında havanın burunda ısıtılıp nemlendirildiğini ve temizlendiğini ve akciğerlerin kullanımına hazır hale getirildiğini anlattı.

Dr. Akagün, burnun hava ve koku alma fonksiyonlarının önemine dikkat çekerek,  

yapılacak olan operasyonlarda bu fonksiyonların zarar görmemesi gerektiğinİ söyledi..

Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil fonksiyonlar ile ilgili de sorun olduğunu anlatan Dr Akagün şunları söyledi:

“Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen eğriliklerdir. Bu yüzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir.”

Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, rinoplasti ( burun estetiği ) ameliyatının amacının güzel görünmeyen ve fonksiyonları yetersiz bir burnu çekici ve fonksiyonları kazandırılmış bir burun haline getirmek olduğunu kaydetti.

Küçük burun güzel burun demek değildir. 

Rinoplastide iyi bir sonuç elde edebilmek için burnun dışındaki kontur ile burnu oluşturan anatomik yapı arasındaki dengeyi anlamak ve korumak önem taşıyor.  

Son yıllarda değişmeye başlasa da estetik burun ameliyatı denildiğinde ilk akla gelenin burnun küçültülmesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Cevdet Murat Akagün ;

“Son yirmi yıla kadar burun estetiği operasyonları kıkırdak ve kemiklerden parça çıkarılarak yapılırdı. Burnun fonksiyonları ihmal edilirdi. Küçük bir burun sahibi olmak güzellik ile özdeş kabul edilir ve bu uğurda burun fonksiyonları feda edilirdi. Oysa yeni dönem ameliyatlarda burnun fonksiyonları korunurken her hastanın yüzüne uygun ve doğal görünümlü güzel burun yapılması hedefleniyor. “ dedi.

Op. Dr. Akagün, estetik müdahale yapıldığı belli olmayan çekici burunlar yapmanın başarı olarak kabul edildiğini hatırlatarak, sadece estetik kaygıyla yapılan ameliyatlarda burnun temel işlevlerinin göz ardı edilmesinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Burnun fonksiyonları

Burun solunumu sayesinde hava burunda ısıtılır, nemlendirilir ve de temizlenip akciğere sunulur.

  • İnsanoğlu ortalama 2000 farklı kokuyu alabilir.
  • Kokular insan hayatında yemekten cinselliğe kadar geniş bir yelpazeyi etkiler.

Rinoplasti hangi yaşlarda yapılır?
 
Burun kişiye özgü bir yapıdır. Bu nedenle yapılacak olan ameliyat da her kişi için aynı değildir ve kişiye özgüdür. İlk görüşmede cerrahınız ile beklentilerinizi konuşmalı, muayeneden sonra olası operasyon planı ve sonrası için hedef ve beklentiler üzerinde hasta ile mutabakat sağlanmalıdır.

Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, hastalar için cerrahın daha önce yapmış olduğu ameliyatların fotoğraflarının fikir verebileceğini belirtti. Op.Dr.Akagün, ancak burnun kemik ve kıkırdak yapısının özellikleri, yüzün şekli burun derisinin kalınlığı, yaş ve beklentilerin ameliyatın sonucunu etkileyebilecek önemli unsurlar olduğuna dikkat çekti.

Op. Dr. Akagün, fiziksel ve duygusal gelişimin kişiden kişiye farklılık gösterdiğine dikkat çekerek bununla birlikte genellikle erkeklerde 17, kızlarda ise 18 yaş sonrası rinoplasti uygulanabileceğini söyledi.

Burun ameliyatı öncesi:

  • Daha önce herhangi bir burun ameliyatı olup olmadığınızı
  • Burnunuza bir darbe gelip gelmediğini,
  • Solunum problemi yaşayıp yaşamadığınızı,
  • Kullandığınız ilaç veya vitamin olup olmadığını,
  • Sigara içiyorsanız mutlaka cerrahınıza bildirmelisiniz.
      

Ameliyat sonrası iyileşme süreci

Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, amileyat sonrası iyileşmenin sürecini şöyle vurguluyor:

  • Burun ameliyatı sonrası erken iyileşme süreci bir hafta,  ancak burnun istenilen hale gelmesinin 4-6 ayı bulabiliyor.
  • Burun estetiği ameliyatı sonrası 4 gün uyurken ve dinlenirken baş yüksek pozisyonda (iki yastık) yatılmalıdır. ( 45 derecelik bir açı olacak şekilde)  
  • İlk dört gün aşırı mimikten ( ıkınma, gülme, ağlama, bağırma, esneme gibi) sakının. 
  • İki, dört gün burundan kanlı sızma seklinde akıntınız olabilir. Sızıntıyı zaman, zaman dokunma tarzında silebilirsiniz. Silerken zorlamayın, örselemeyin. 
  • Üç hafta sümkürmek ve hapşırmaktan sakının.  
  • Üç hafta boyunca aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme, aerobik, jogging, bisiklet vs) sakının. 
  • Altı hafta burnunuzu darbeden kuruyun. 
  • İlk dört hafta gözlük kullanmayın. Ameliyat sonrası burun cildiniz güneş ışığına karşı hassastır. Bu nedenle sekiz hafta burnunuzu güneşten koruyun (solarium, güneşlenme). Uzun süreli güneşte kalmak gerektiğinde güneş koruyucu faktör içeren kremler kullanılabilir.