Sesin Yanlış Kullanımı , Ses Kısıklıklarına Yol Açıyor…

Sesin Yanlış Kullanımı , Ses Kısıklıklarına Yol Açıyor…

4 Mayıs 2021 Kapalı Yazar: Yuzde 100 Saglik

Günümüzde sesin yanlış kullanımı yüzünden, ses kısıklıkları daha sıkça görülüyor. Ses teli hastalıklarına, seslerini her zamankinden yüksek tonda ve uzun süre kullanmaları yüzünden, özellikle öğretmenler, doktorlar, avukatlar, ses sanatçıları, spikerler, tiyatrocular, imamlar, çağrı merkezleri çalışanları ve pazarcılarda daha sık rastlanıyor.

SES KISIKLIĞI NEDİR?

Bir insanın normalde her zaman kullandığı sesinin değişikliğe uğramasına genel olarak ses kısıklığı denir. Bu tanımlamaya; sesin incelmesi, kabalaşması, çatallanması, çabuk yorulması ve hiç çıkmaması bile dâhildir.

KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan, soğuk algınlığından kansere kadar pek çok sebeple ortaya çıkabilecek olan ses kısıklığı ile ilgili ayrıntıları “Yüzde 100 Sağlık”a anlattı. 

SES KISIKLIĞININ NEDENLERİ

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları: 

Ses kısıklığının en sık görülen nedenlerinden biri üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ses tellerini tek başına tutup ses kısıklığına yol açabildikleri gibi, burun ve sinüslerde özellikle enfeksiyon oluşturarak seste çabuk yorulma, ve gıcık hissi gibi belirtilere neden olurlar. Üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisi ses kısıklığının düzelmesini sağlar.

  • Sesin yanlış kullanımı: 

Prof. Dr. Ferhan Öz, günümüzün modern dünyasında sesin yanlış kullanımına bağlı ses kısıklıklarının da sıkça görülmeye başlandığını vurgulayarak, “Sesini daha profesyonel kullanan insanlarda; yani öğretmenler, doktorlar, avukatlar, ses sanatçıları, spikerler, tiyatrocular, imamlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcıların seslerini her zamankinden yüksek tonda ve uzun süre kullanmaları çeşitli ses teli hastalıklarının daha sık görülmesine neden olmaktadır.

  • Reflü ve alerji

 Yapılan araştırmalara göre reflü, ses kısıklıklarının altında yatan önemli bir neden olarak görülmektedir. Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve bu asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapması ses kısıklıklarına sebep olmaktadır. Reflünün tedavisi reflüye bağlı ses kısıklığının düzelmesini sağlar.

Ses kısıklıklarına neden olan bir diğer faktörün alerji olduğunu belirten Prof. Dr. Ferhan Öz, alerjik bir insanın özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı dönemde ses kısıklığı, seste kabalaşma, çabuk yorulma ve seste çatallanma gibi sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, alerji ile karşılaşan dönemlerde alerji ilaçları kullanarak, ses kısıklıklarının düzelmesi sağlanır.

  • Nodül ve polipler: 

Her iki ses telinde de simetrik olarak oluşan nasırlaşma gibi kabarıklıklara nodül denilmektedir. Nodül tamamen sesin uzun süre yanlış kullanımı sonucunda oluşmaktadır. Nodulü olan kişide ses kısıktır ve çabuk yorulur, tedavisi de ses eğitimidir.

Polip ise yine sesin yanlış kullanımına bağlı olarak gelişen akut bir yaralanmadır. Bilinçsiz bir şekilde yapılan ani bir bağırmaya bağlı olarak oluşan küçücük bir kanamayla ses telinde polip oluşabilmektedir.Ses kısıklığına neden olan polipler cerrahi olarak tedavi edilir. 

  • Kist ve papillom: 

 Kist,ses kısıklığını yaratan diğer bir etkendir. Ses telinin içinde yer alan kist, oradaki salgı üreten bezlerin tıkanmasıyla oluşmaktadır. Kisti olan hastanın sesi genellikle çatallı bir sestir. Kistlerin tek tedavisi cerrahi girişimdir. İyi huylu bir tümör olan papillom hastalığı da ses kısıklığına sebep olan faktörlerden biridir. Bu hastalığın en büyük özelliği ise sürekli tekrar etmesidir. Tedavisinde lazer kullanımı hastalığın tekrarlamasını azaltmaktadır. Erişkin kişilerde kanserleşme riski olan papillom, her zaman lazerle cerrahi olarak tedavi edilmesi ve  kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. 

  • Reinke ödemi:

Günde 1 paket ve üzerinde sigara içen kişilerde görülen ses telindeki şişmelere reinke ödemi adı verilmektedir. Seste kabalaşma, çatallanma ve yorulmaya neden olan bu hastalıkta tedavi cerrahi girişim ve sigaranın mutlak bırakılmasıdır.

  • Ses teli kanseri:

İki haftadan daha uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurmaları gerekmektedir. Özellikle sigara ve alkol kullanan, reflüsü olan kişilerde ses teli kanseri oluşma olasılığı mevcuttur. Ses teli kanserlerinde ilk bulgu ses kısıklığı olduğu için kanser erken evrede yakalanılabilir ve cerrahi veya radyoterapi ile son derece başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. 

SES KISIKLIĞINI CİDDİYE ALIN!

  • Ses kısıklığı şikâyetiniz 2 haftayı geçtiğinde,
  • Ses kısıklığına aşağıdaki şikâyetlerde eşlik ettiğinde:
  • Soğuk algınlığı olmadığı halde larenkte acı hissi,
  • Öksürürken ağızdan kan gelmesi,
  • Yutma ve yutkunma  güçlüğünün varlığı,
  • Boyunda şişlik görülmesi,
  • Sesin birkaç gün boyunca tamamen kaybolması veya kalitesinde ciddi bir değişiklik görüldüğünde zaman kaybetmeden mutlaka konu ile ilgili bir kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır.

MUAYENE VE TANI 

–Ses kısıklığı olan bir hastanın yapması gereken ilk şey vakit geçirmeden bir KBB uzmanına başvurmak olmalıdır.

–Ses tellerinin muayenesinde eskiden sadece ayna kullanılırken günümüzde artık mikro kameralı endoskoplar ve stroboskop kullanılmaktadır.

–Ses kısıklığı şikayetleri ile müracaat eden bir hastanın stroboskopi ile değerlendirilmesi doğru tanı koymak açısından mutlak bir gerekliliktir.

SES KISIKLIĞI KABUSUNUZ OLMASIN !..

–Ses kısıklığına yol açan hastalıklarda tedavi genellikle ilaç, ses eğitimi ve cerrahi şeklindedir. –Ses telleri üzerinde yer alan iyi veya kötü huylu birçok büyümenin tedavisi cerrahidir.

–Cerrahi tedavi  soğuk cerrahi veya laser cerrahisi şeklinde yapılmaktadır.

–Ses teli cerrahileri oluşabilecek istenmeyen sonuçları en aza indirgemek amacıyla bilgi, beceri ve deneyim gerektirir.

–Hastalarımızın seslerini en mükemmel hale getirmek ve hastalığı ortadan kaldırmak ses cerrahlarının temel anlayışıdır.