Sağlıklı Dişler İçin Diş Temizliği Şart

Sağlıklı Dişler İçin Diş Temizliği Şart

18 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

Uzmanlar, çürümelerin başlıca sebebinin, çikolata başta olmak üzere asitli içecekler ve şeker içeren gıdalar dişlerin iç kısmına yerleşmesinden kaynaklandığı belirtiyorlar. Uzmanların verdiği bilgiye göre;   diş minesini zamanla yıpratan zararlı maddeler diş çürümelerine neden olur. Dişler düzenli bir şekilde fırçalanmadığında çürüme süreci daha da hızlanır.

Dışarıdan alınan gıdalardaki zararlı maddelerin diş yapısına asit olarak etki etmesi nedeniyle çürük meydana gelir. Çürük genelde diş minesi üzerinde başlar. Daha sonra dişin daha yumuşak bir yeri olan iç tabakaya ilerler. Şekerli yiyecekler katkı maddeleri ile birleştiğinde dişleri tehdit eder. Bununla birlikte karbonhidratlı besinler de dişler arasında kaldığında çürümeye yol açar. Ayrıca ağız içerisinde yaşayan bakteriler de diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu bakteriler diş minesinin erimesine neden olan zararlı asitlerini ağız içerisindeki diğer bölümlere de bulaştırır.

Çürükler genelde kolay bir şekilde anlaşılır. Dişin çürüdüğü bölgede kararma ve ağrı meydana gelir. Bununla birlikte ağız kokusu da oluşur. Bazı çürükler gözle görülemeyebilir. Bu çürükler iki dişin arasında oluşur. Diş röntgeni ile birlikte çürüğün olduğu bölge tespit edilir. Tedavi sürecinde genelde çürük diş çekilir. Çürüyen dişin tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde düşmesi söz konusu olabilir.

Daha sağlıklı dişlere sahip olmak için şu noktalara dikkat edilmelidir:

Dişler sabah ve akşam düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bunun yanı sıra diş ipi de kullanılmalıdır. Bu sayede diş fırçasının ulaşamadığı yerler de temizlenir.
Diş fırçalarının periyodik olarak değiştirilmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış diş fırçalarının tercih edilmesi gerekir. Küçük başlıklı diş fırçalarının seçilmesi daha doğrudur. Değişim 3 veya 4 ayda bir yapılabilir. Temizleme bölümü yumuşak veya orta sertlikte olmalıdır.
Diş macunlarının seçimine dikkat edilmelidir. Florür oranı kontrol edilmiş ve fazla yüksek olmayan diş macunları kullanılmalıdır.
Şekerli, karbonhidratlı ve asitli gıdaların tüketilmesi kontrol altına alınmalıdır. Özellikle çocukların bu besinlerden kaçınması gerekir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
Ağız sağlığı da diş bakımı için çok önemli olduğundan ağız gargaraları da kullanılmalıdır. Diş fırçalamasından sonra tercih edilebilir.
Diş hekimine düzenli olarak gidilmelidir. 6 ayda bir diş ve diş eti kontrolleri yapılmalıdır.