Sağlıklı Gebelik, Sağlıklı Bebek …

Sağlıklı Gebelik, Sağlıklı Bebek …

1 Nisan 2021 Kapalı Yazar: admin

Kendinize iyi bakın!!!  Erkenden düzenli gebelik takibine başlayın. Doktorunuz her kontrolde sizin ve bebeğinizin sağlık durumunu kontrol ederek gelişebilecek problemlerin üstesinden gelecektir.

Anne adayları

Sağlıklı bir bebek sahibi olma şansımı arttırmak için gebelik öncesinde

  • Gebelik öncesi mutlaka kontrol muayenesi yaptırın.
  • Sağlıklı beslenin
  • Gebelikten en az 1 ay önce her gün 400 mikrogram folik asit takviyesi alın.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Kilo fazlanız varsa onlardan kurtulun.
  • Sigara, alkol ya da yasal olmayan ilaç kullanımını kesin.
  • Gebelikte zararlı olabilecek maddelere temastan evde ve iş yerinde kaçının.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Pınar Celtemen, gebelikte bilinmeyenlere ilişkin Yüzde 100 Sağlık’ın sorularını yanıtladı:

YYS:Yaş doğurganlığı nasıl etkiler?

Op. Dr.Pınar Celtemen :Doğurganlık kadın yaşı 32 olduktan sonra düşmeye başlar, bu düşüş 37 yaştan sonra hızlanır. Her kadın doğduğu anda belli sayıda yumurta hücresi ile dünyaya gelir ve bu sayı zamanla birlikte azalır. Geçen yıllar yumurtanın zor döllenebilmesine de neden olur. Birlikte çikolata kisti, myom  gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

YYS: Geç çocuk sahibi olmak özellikle hangi durumlar açısından endişelendirir?

Op. Dr.Pınar Celtemen :35 yaşın üstünde tansiyon yüksekliği, şeker yüksekliği ve ilişkili durumlarla sık karşılaşılır. Gebelikle birlikte ilk defa tansiyon yüksekliği, şeker yüksekliği ortaya çıkabilir.

Tansiyon yüksekliği bebeğin eşi (plasenta) ve bebek gelişimi ile ilgili problemlere yol açabilir.

Gebelik şekeriniz varsa doğuştan kusurları olan bir bebek sahibi olma riskiniz artar. Tansiyon yüksekliği, düşük ve bebeğin aşırı büyümesi gibi durumlar da söz konusu olabilir.

YYS: İleri yaşta gebe kalan kadınlarda doğuştan kusurlu bebek sahibi olma riski artar mı?

Op. Dr.Pınar Celtemen :Genel anlamda bakıldığında doğuştan kusurlu bir bebek sahibi olma riskimiz düşüktür.  Ancak ilerleyen yaşla birlikte kromozomlarda meydana gelen bir bozuklukla kusurlu bir bebek olma ihtimali artar.  Yirmi yaşında  525 doğumda 1 ihtimal varken, otuz beş yaşta bu ihtimal 200 doğumda 1’e yükselmiştir.

YYS: Doğum kusurlarını taramak ya da tanı koymak için hangi testler yapılabilir?

Op. Dr.Pınar Celtemen :Tarama testleri bebeğin belli bir hastalıkla doğup doğmayacağıyla ilgili riski saptamak için tüm kadınlara yapılır (ikili test, üçlü test, dörtlü test, anne kanından bebek dna tayini) .Tarama testleri kesin sonuç vermez.

 Tanı testleri ise bebekte   gerçekten o hastalığın olup olmadığını gösterir. Tanı testleri  aileden  geçen bozukluklar ve çoğu kromozom bozuklukları gibi  belli başlı bazı hastalıklar için mevcuttur.  Çoğu bozukluğun tanısı koyulamaz.  Tanı testlerinde karından sıvı almak  (amniyosentez) ya da bebeğin eşinden parça almak (koryon biyopsisi) yer alır.

Bebeğin vücudundaki fiziki bozuklukların tespiti için ise 19-24. Gebelik haftaları arasında detaylı ultrasonografik tarama yapılabilir.

Yüzde 100 Sağlık: Sayın Celtemen,  ileri yaşta çoğul gebelik riski artar mı?

Op. Dr.Pınar Celtemen: Çoğul gebelik riski artar. Ek olarak uygulanan tüp bebek tedavileri de bu duruma katkı sağlar. Çoğul gebelik;  erken doğum, gebelik zehirlenmesi, bebekte büyüme bozuklukları, gebelik şekeri gibi ciddi problemlere neden olabilir. Bebek sayısı ile bu risklerin ciddiyeti artar.

İLERİ YAŞLA BİRLİKTE RİSK ARTIYOR.

YYS: 35 yaştan sonra doğum sürecinde hangi problemlerle karşılaşılabilir?

Op. Dr.Pınar Celtemen : İleri yaşla birlikte erken doğum riski artar. Erken doğan bebekler ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalır. Ölü doğum riski de artar.

30’lu yaşlarda herhangi bir nedenden sezaryen ile doğum gerekliliği, 20’li yaşlara göre daha fazladır. Diğer tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi sezaryen ile doğumda da enfeksiyon, mesane, bağırsak, organ yaralanmaları, anestezi maddelerine karşı reaksiyon riskleri bulunmaktadır. Bu problemler ile  çok nadiren karşılaşılır ve kolaylıkla tedavi edilebilir.